A sport és az állatok Miló Viki szívügye

Miló Viki személyében egy fantasztikus sportember csatlatkozott nemrégiben a Sharity nagyköveti csapatához, akinek a testedzés mellett az állatok védelme a másik szenvedélye. A tizenegyszeres all-style karate, kétszeres kungfu, valamint négyszeres címvédő profi bokszvilágbajnok ma már maga is hivatásos tenyésztő, mi több, saját csivaváival versenyeken és kiállításokon is részt vesz, a csivava handlerek között is a legjobbak közé tartozik. Éppen ezért, amikor jótékonyságra gondol, akkor a sport és az állatok azok, akik azonnal az eszébe jutnak. A Sharityhez való csatlakozását azonban nemcsak a tenni akarás motiválta, de sajnos, korábbi rossz tapasztalatai is.

„Régebben nagyon gyakran adakoztam jótékonysági célokra, ám végül többnyire csalódnom kellett – idézte fel tapasztalatait Miló Viki. – Több esetben is gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az általam felajánlott pénzek egyáltalán nem oda kerültek, ahová azokat szántam volna. Ekkor stratégiát váltottam, és inkább a saját időmmel, energiámmal és munkámmal kezdtem támogatni a szívemhez közel álló projekteket, eseményeket, embereket. Például mozgássérülteket tanítottam úszni, vagy kutyákat képeztem ingyen. Ezekben az esetekben biztos lehetettem abban, hogy a segítséget pontosan azok kapják, akiknek szánom. A Sharityben is az tetszett a legjobban, hogy átlátható, korrekt adományozást tesz lehetővé. Úgy gondolom, a segítségnyújtás az a terület, amelyen minden fillér számít a támogatásra szorulóknak.”

Viki csak profi sportolói pályafutását követően tudott egyik nagy álma megvalósításába fogni, vagyis a kutyák szakszerű és felelős tenyésztésébe. Az állatok iránti szeretetét azonban gyermekkorából hozta, hiszen otthon, Nyíregyházán, mindig is volt valamilyen házi kedvencük. Kutyát, macskát, teknősbékát és papagájt is tartottak a szülői háznál, s amikor önálló életet kezdett, szomorúan vette tudomásul, hogy sportolói karrierje mellett nem tudta felelősen gondoskodni egy kisállatról.

„Amikor végre úgy alakult, hogy lehetőségem nyílt kutyák tartására, akkor eleinte a saját kedvemre, valóban hobbiból vettem az első csivavát – beszél örömmel szenvedélyéről Miló Viki. – Ám ahogy egyre jobban elmélyültem ennek a szakmai hátterében, úgy szaporodtak a segítségre vágyó ismerősök is, akiknek örömmel adtam tanácsokat. Ekkor találkoztam az első rossz példákkal is, s ahogy egyre jobban beleláttam a tenyésztés mindennapjaiba, úgy vált egyre szomorúbbá ez a szembesülés is. Sokakat éppen ezért csak szaporítóként hívok, hiszen a tenyésztő nevet az nem érdemli meg, aki nem tesz meg mindent az ártatlan állatok betegségeinek megelőzése érdekében, s nem egy tartalmas és szép életre készíti fel őket. Pedig ideális esetben, ahogy például a tőlem kikerülőkkel is történik, tíz-tizenöt évre, vagyis egy kutyaélet hossznyira választunk magunk mellé „barátot”, aki jóban-rosszban kitart mellettünk. S ennek fordítva is így kell lennie. Nem a pénzt kell látni bennük, hanem a társat.”

Vikit azon sportolók sorsa is igen élénken foglalkoztatja, akik egy sérülés vagy baleset miatt nem tudnak kiteljesedni és ideje korán kénytelenek más útra lépni. Ez az út azonban ilyenkor még ritkán jól megalapozott, a legtöbb esetben segítségre szorulnak, vagy szorulnának a pályamódosítás során.

„Az eredményeim érdekében nekem is sok mindenről kellett lemondanom sportolói pályafutásom során, hétévesen kezdtem rendszeresen edzésekre járni, és ettől kezdve a sport körül forogtak a mindennapjaim – ismerte el Miló Viki, aki 2002-ben lépett először profi bokszolóként a ringbe, s egy évvel később szerezte meg a WIBF-GBU légsúlyú világbajnoki címét. – De én szerencsés voltam, mert ki tudtam teljesedni, végigvihettem egy szép, nagyobb törések nélküli karriert. Sokaknak ez nem sikerült, s bizony ilyen esetekben nem könnyű új utakat és célokat találni. Nekik is szívesen segítenék, ha úgy alakul, számos ötletem van ezen a téren és talán sokakat is érint. Nagy örömmel csatlakoztam a Sharity csapatához, nagyon bízom benne, hogy sok közös programban tudok majd részt venni és ezáltal hozzá tudok járulni a jótékonyság magyarországi kultúrájának fejlesztéséhez is.”

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin