Az IHM számára a jótékonyság komoly dolog

A Sharity legaktívabb nagykövetei közé tartoznak az Irigy Hónaljmirigy együttes tagjai. Gyakran lehet találkozni velük az applikáció kapcsán szervezett eseményeken, miközben saját közösségi oldalaikon is rendszeresen megosztják a Sharityvel kapcsolatos híreket, újdonságokat. S bár a banda 1990-ben, egy mátyásföldi szilveszteri buliban, spontán, a saját szórakoztatásukra alakult meg, végül igazi sikersztori lett az ötletből. Alig négy évvel később, 1994. novemberében jelent meg az első nagylemezük, decemberben pedig már telt házas koncertet adtak. 

Ettől a pillanattól kezdve nem volt megállás. A magyar könnyűzenébe sajátos stílust és előadásmódot hozó együttes futószalagon gyártotta a sikeres albumokat, töltötte meg a legnagyobb koncerttermeket, és Fonogram-, valamint Arany Zsiráf-díjban is részesült. Videóklipjeik a közönség legnagyobb kedvencei. 2022. júniusában teltházas koncertet adtak a Groupama Arénában, a vendégük pedig nem kisebb banda volt, mint a Tankcsapda. Valamennyi lemezük arany vagy platina lett, utóbbiból egyszer duplázniuk is sikerült. 

„Valóban vicces volt az indulásunk, a folytatásban azonban halálosan komoly, profi munkává vált számunkra a zenés paródia műfaja, amelyet gyakorlatilag mi teremtettünk meg itthon – vállalta a nyolcfős csapat szóvivőjének szerepét, Papp Ferenc, aki gitárjátékával gazdagítja az együttes hangzását. – A második fellépésünkre, a Tüzesvíz nevű szórakozóhelyen egyébként azért került sor karneválkor, mert akik az ismeretségi körünkben lemaradtak az év végi spontán produkcióról, azok mindenképpen látni szerették volna. Annyi jót hallottak a „bemutatkozásunkról” … Karrierünk első, legfontosabb lépése azonban Szigeti Ferenc nevéhez fűződik, aki a Zebra magán-lemezkiadójaként látott bennünk fantáziát. Nem is tévedett, hiszen alig két hónap alatt aranylemezesek lettünk, ami akkoriban még huszonötezer eladott példányt jelentett. Őt azóta is apunak becézzük. A folytatás már mindenki előtt ismert, és nemcsak azért érezzük magunkat szerencsésnek, mert a közönség szeretete azóta is töretlen az irányunkban, hanem azért is, mert azt csinálhatjuk, amit szeretünk, amihez értünk és amiben talán a legjobbak is vagyunk.”

Az Irigy Hónaljmirigy a több mint három évtizedes fennállása alatt sorra döntötte koncertjein a nézőcsúcsokat, a TV2 Dáridó című műsorának nézettségén is nagyot lendített a csapat 1998-as belépése az állandó meghívottak közé. Persze a tehetségen és a jó ötleten túl, némi szerencsére is szükségük volt, az első lemezük kiadása előtt ugyanis valamennyi ismert sztár pozitívan fogadta a róla készült paródiát. Az ő engedélyük nélkül nem indulhattak volna el a siker útján. A kifigurázott „áldozatok” beleegyezése azóta is elengedhetetlen az új számokhoz, bár az idő előrehaladtával ez lett a legkisebb probléma. Az IHM repertoárjába ugyanis most már kifejezetten sikk bekerülni, inkább azok sértődnek meg, akik kimaradnak. 

A nyolc barát által megalapított zenekar éppen harminchárom éve muzsikál együtt saját és közönsége legnagyobb örömére. Egyetlen szomorú és kényszerű változás történt csupán, Ambrus Zoltán 2019-es halálával távozott végleg a bandából. A helyét Csarnoki Antal vette át, aki természetesen pontosan beleillett a csapat profiljába. Szakmailag és emberileg egyaránt.

Az Irigy Hónaljmirigy korántsem véletlenül állt be a Sharity nagyköveteinek sorába. Az együttes számára nagyon fontos a jótékonykodás, még akkor is, ha ezt nem szeretik nagy dobra verni.

„Már elsőre szimpatikus volt számunkra a Sharity koncepciója – beszélt a jó ügyek melletti elkötelezettségükről Papp Ferenc. – Leginkább az átláthatósága és a támogatások korrekt nyomonkövethetősége miatt. Nagyon szeretnénk segíteni azokon, akik hozzánk fordulnak, a visszaélések miatt azonban most már nagyon óvatosak vagyunk. Voltak rossz tapasztalataink, ahogy mindenkinek, a Sharityvel azonban nem kell félnünk a visszaélésektől. Azt hiszem ezzel nemcsak mi vagyunk így, de mindenki, akinek fontos, hogy oda jusson az adománya, ahová valóban szánta. A színpadi munkával ellentétben, ezen a téren mindig is szerettünk a háttérben maradni, soha nem akartunk előnyt kovácsolni abból, ha jótékonykodtunk. A Sharity esetében viszont szívesen adjuk az arcunkat is, mert valóban transzparens és maximálisan korrekt segítségnyújtásra ad lehetőséget.”

Ez utóbbi pedig már csak azért is nagy dolog, mert az Irigy Hónaljmirigy tagjai valóban megválogatják, milyen akció zászlajára kerül fel a nevük. Kizárólag olyan ügyek mellé állnak, amelyekben száz százalékosan megbízhatnak, s amelyek valóban közel állnak a szívükhöz. Mint például a hátrányos helyzetű, vagy beteg gyermekek támogatása. S ebben az oly sokszínű, mégis egységes zenekar tagjai is maradéktalanul egyetértenek.

Még a szintetizátor mögött álló, nyolc macskát gondozó Uszkó László számára sem kérdés, hogy társaihoz hasonlóan határozza meg a legfontosabb jó ügyet:

„Rólam mindenki tudja, hogy imádom az állatokat, a sajátjaimnak is maximálisan a gondját viselem, valóban közel állnak a szívemhez. De az életben tudni kell prioritásokat is felállítani, ennek élén pedig mindig a szegény, vagy beteg gyermekek állnak. Éppen ezért én is az ő támogatásukat jelölöm meg a legfontosabbként. Szerencsére ezen soha nem volt és nem is lesz vita a zenekaron belül, ahogy általában más dolgokban sem.”

Fotók: Irigy Hónaljmirigy

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin