Cameron Díaz és a környzetvédelem

Ki gondolta volna, hogy a hollywoodi sztárok egyik legszebbikének fiatalkorát is megnehezítette a ma már lassan népbetegségnek számító asztma és a legtöbb esetben azt kiváltó allergia. Pedig Cameron Diaz már ekkor a kamerák kereszttűzében állt, igaz tizenhat évesen még modellként, színésznőként csak hat évvel később, a Maszk című filmben debütált. A tökéletes alakjáról és egyedi szépségéről híres, apai ágon kubai és spanyol, édesanyja révén pedig angol, holland és német felmenőkkel rendelkező színésznő még a tizennyolcat sem töltötte be, amikor az amerikai tinédzserek egyik kedvenc magazinjának, a „Seventeen”-nek a címlapjára került. Pedig a szexi szőkét ekkor javában kínozták az allergiás tünetek, amelyekből később ugyan kigyógyult, ám a történteket soha nem felejtette el. Így vált Cameron Díazból a környezetvédelem egyik legnagyobb szószólója, aki hírnevét és a karrierje során szerzett pénzét is szívesen fordítja az ügy támogatására.

„Kaliforniában nőttem fel, egy forgalmas autóút mellett, amelyen nap mint nap kamionok ezrei haladtak el a szomszédos olajfinomító felé. Ennek következtében allergiás lettem, amelyből asztma fejlődött ki. A szemeim folyamatosan égtek, a bőröm viszketett. Számomra tehát mindig is evidencia volt, hogy a környezetvédelem egyet jelent az egészségünk védelmével” – idézte fel gyermekkorát Cameron Diaz egy interjúban, amelyben azt is elmesélte, hogy ma már nem telik úgy el nap, hogy ne keresne fel egy-egy parkot, ahol attól sem riad vissza, hogy megsimogassa és megölelje a fákat. Sőt, többnyire beszélget is velük!

A természet szerelmese azt is bevallotta, hogy legszívesebben becsukná a szemét, és megfeledkezne arról a súlyos környezetszennyezésről, amellyel nap mint nap pusztítjuk a földünket. De nem teheti, hiszen tisztában van az óceánok tragikus állapotával, az általunk belélegzett levegő mérgező voltával, és az iparilag előállított élelmiszerek káros hatásaival. Éppen ezért úgy döntött, inkább a cselekvést választja.

A filmes karrierjének 2018-ban, mindössze negyvenhat évesen hátat fordító sztár ideje jelentős részét arra áldozza, hogy befolyásos vagy kevésbé befolyásos emberekkel találkozzon és a jelenlegi helyzet veszélyeire hívja fel a figyelmüket, miközben ismeretterjesztő filmek készítésében is részt vesz, amelyekben gyakran idézi fel ezeket a tapasztalatait (https://www.youtube.com/watch?v=TJC6JIxV21Q&t=1s). Az egyik amerikai csatorna által 2007-ben indított „60 másodperc a föld megmentésére” elvevezésű versenyt például az ökológiai harc legmarkánsabb személyisége, a korábbi elnökjelölt, Al Gore-ral közösen vezették. A résztvevőknek olyan hatásos reklámfilmeket kellett létrehozniuk, amelyben a klímaváltozás veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Az elektromos autóját büszkén vezető színésznő maga is elsősorban csapvizet iszik, és már jóideje vegetáriánus, hiszen az állatokat éppúgy védi, mint magát a földet. Nem véletlenül választotta meg 2009-ben a Time magazin „Az év környezetvédelmi hősnőjének.” Szerint ma már senki számára nem lehet mentség, hogy nincs tisztában a saját felelősségével. Az interneten egyetlen gyors kereséssel meg lehet tudni hogyan fogyaszthat kevesebb energiát, vagy csökkentheti a megtermelt szemét mennyiségét. Ahelyett, hogy a sztárok magánéletével foglalkoznánk… Cameron Diaz úgy gondolja, ha képesek vagyunk az űrbe utazni, akkor miért is ne lennénk képesek az életet adó föld védelmére is? Csupán úttörő újrahasznosítási technológiákra, megújuló energiaforrásokra és akaratra van szükség. Ez utóbbi azonban szorosan összefügg az ismeretterjesztő kampányokkal, amelybe nemcsak rengeteg energiát, de pénzt is fektet a színésznő. A bolygónkat fenyegető veszélyeket ugyanis előbb mindenkinek meg kell ismernie ahhoz, hogy a már említett szándék és akarat is megszülessen.

Az egyik általa készített rövidfilm ezen a linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=TJC6JIxV21Q&t=1s

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin