Concert Europe: a kultúra mindenkié!

A Concert Europe felajánlásának köszönhetően, harminc rászoruló gyermek tekintheti majd meg „Az ókori görögök” elnevezésű kiállítást az Etele Plaza harmadik emeletén. A Sharity-vel indított közös kampány keretében november 26-ig lehet szavazni a legszimpatikusabb civil szervezetre, amelynek támogatottjai személyesen is elmerülhetnek az ókori mitológia varázslatos világában.

A különleges tárlatot Budapestre hozó művészeti iroda nem titkolt célja kapcsolatot teremteni a különböző országok és kultúrák között. A Concert Europe kezdetben a tánc, a komoly- és könnyűzene kiválóságainak előadásait szervezte, ám a koronavírus-járvány őket is a tevékenységi körük bővítésére kényszerítette.

Amikor nem lehetett koncerteket szervezni, akkor a kiállítások jelentették az alternatívát, hiszen azokon be lehetett tartatni a másfél méteres távolsági szabályt – idézte fel honlapunk számára a sikeres magyar cég életében nagy változást hozó 2020-ast Tóth Gergely, a Concert Europe művészeti vezetője. – Így kerültek fel a különböző minőségi tárlatok a mi palettánkra is, s maradtak a helyzet rendeződését követően is, hiszen addigra ezek szervezéséért már külön részleg felelt. Pillanatnyilag négy országban, Szlovákiában, Görögországban, Horvátországban és Magyarországon, egy-egy kiállítással vagyunk jelen. Kontinensszerte mi „utaztatjuk”, a Body Worlds, a World of Robots, valamint Az ókori görögök gyűjteményét. Ezek mind igen népszerűek, látványosak és a nagy közönség számára is elérhetőek. Utóbbi különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos, hiszen egy többgyermekes család is meg tudja fizetni a belépőjegyek árát. Ugyanezt egy világsztárokat színpadra állító csúcskoncert esetében már nem mindig lehet elmondani.

Tóth Gergely szerint a koronavírus-járványt követően a zene és a tánc világa is visszatért a normális kerékvágásba. Sőt, a 2020. és 2022. közötti kihagyást szinte mindenki most szeretné bepótolni. Éppen ezért világszerte egymást érik a jobbnál jobb produkciók, amelyeknek szervezői a nézők kegyeiért kénytelenek versenyezni. Ezt a pillanatnyilag felfokozott állapotot egy természetes letisztulás követ majd a szektorban, amelyre a kiállítások esetében a folyamatos, és kiegyensúlyozott kínálat miatt nem kerül sor. 

− A történelmi témájú tárlatoknak is megvannak az állandó „szupersztárjai, mint amilyen Tutanhamon, vagy a kínai cseréphadsereg, s kicsit érthetetlen volt, miért nincs Görögországról, amely Európa, s ezáltal a világ egyik kulturális bölcsője – tért át Tóth Gergely, az Etele Plazában megnyílt kiállítás létrejöttének körülményeire. – Szerencsére a görög kulturális szakemberek is megérezték ezt a hiányt és egy fantasztikus anyagot állítottak össze, amelynek európai bemutatására mi nyertük meg a jogot. Ennek köszönhető, hogy az anyaországon kívüli premierre is Budapesten kerülhet sor. S bár mi mindig a minőséget tartjuk a legfontosabb értékmérőnek, ez a kiállítás még a mi elvárásainkat is túlszárnyalja. Két teremben, közel ezerkétszáz négyzetméteren, a modern kor valamennyi vívmányát, így a mesterséges intelligenciát is segítségül hívva mutatja be a csodálatos korszak mindennapjait, művészetét, tudományos és politikai életét. Az interaktív lehetőségekkel az autentikus, hagyományos megfogalmazási módok is jól megférnek, egy trójai faló és egy eredeti csatahajó képében. Utóbbi tizenkét napon át épült, s egy munkatárs kizárólag a négy és fél méter hosszú vízijármű darabjainak pontos összeállítására koncentrált. Úgy gondolom, az iskoláskorúak számára egyenesen kötelező a kiállítás megtekintése, hiszen a kötelező tananyag könnyebb elsajátítását és annak elmélyülését segíti elő.

A Concert Europe és a Sharity együttműködése kapcsán Tóth Gergely úgy fogalmazott, cégük életében korábban is fontos helyet foglalt el a jótékonyság. Munkájuk során mindig is figyeltek arra, hogy néhány jegyet csökkentett áron, vagy éppen ingyen bocsássanak azok rendelkezésére, akik saját erőből nem jutnának el ezekre a fontos kulturális eseményekre. Az adományozást a társadalmi felelősségvállalás egyik fontos pillérének tartják, ezért „Az ókori görögök” kiállítás esetében a szokásosnál is nagyobb arányú támogatás mellett döntöttek. A szavazók által kiválasztott civil szervezetet ugyanis nemcsak a harminc belépőjegy árával, de a csoport teljes utaztatási költségének fedezésével is segíteni kívánják. A Cocert Europe tehát valóban komolyan gondolja jelmondatát, miszerint a kultúra mindenkié!

Fotók: Concert Europe

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin