Csisztu Zsuzsa szerint a Sharity forradalmasítja a jótékonyságot

A Sharity egyik első és a mai napig legaktívabb nagykövete Csisztu Zsuzsa újságíró, műsorvezető, sportjogi szakjogász. A korábbi olimpikon tornász munkája mellett mindig is fontosnak tartotta, hogy jótékonysági szervezeteknél és alapítványoknál vállaljon karitatív munkát, felsorolni is nehéz lenne azon ügyeket, amelyeket hosszú évek óta támogat a rá jellemző lendülettel. Három éve indult saját műsorában, a Csisztu Sport Cast-ben külön blokkot szán arra, hogy meghívott vendégeivel, akik között számos világsztár is megfordult már, a jótékonyság fontosságáról beszélgessen.  

„A Sharityben a transzparens, átlátható, korrekt adományozási forma fogott meg, és a mai napig nem bántam meg, hogy az úttörő szerepet felvállaló szervezet nagykövete lettem. Sőt, kifejezetten büszke vagyok rá, megjelenéseim és munkám során egyaránt igyekszem felhívni a figyelmet arra, hogy adakozni nemcsak jó, de szerintem kötelességünk is” – beszélt a Sharityvel való első találkozásáról és a jótékonyság fontosságáról Csisztu Zsuzsa, aki a szülői házból hozta a mások problémái iránti nyitottságát. Édesanyjának és édesapjának köszönhetően a legnagyobb szeretetben nevelkedett, kicsi korától kezdve támogatták az elképzelései megvalósításában, s ennek a biztonságos háttérnek is óriási szerepe volt abban, hogy egy igen kemény és férfias világban, a sportújságírásban, illetve sportriporterként egyaránt sikeres lett. A tornászmúltról már nem is beszélve.

„Ötévesen kezdtem sportolni, tíz éven át voltam a magyar tornászválogatott tagja, világversenyek során képviseltem sikeresen hazám színeit – idézte fel sportmúltját az 1988-as szöuli olimpia nyolcadik helyezettje, aki a szerek világából hozta kitartását és a munka iránti alázatát. – Tornászként nagyon korán megtanultam, hogy semmit sem adnak ingyen az életben, a sikerért bizony keményen meg kell dolgozni. Ez a tapasztalat a mai napig a hasznomra van, ugyanakkor a csapatszellemet, az egymás iránti felelősséget is a tornateremben sajátítottam el. Ez a mentalitás ötvöződött bennem az otthonról hozott értékekkel, s ezért tartom olyan fontosnak, hogy segítsünk másokon. Nagyon családcentrikus vagyok, a munka mellett a férjem és a fiaim jelentik számomra az öröm pillanatait. S bár szüleim nem érhették meg Krisztián és Adrián születését, sokszor érzem úgy, hogy fentről vigyáznak unokáikra. Amikor megkeresnek egy ügy támogatásával, természetesen engem is nagyban befolyásol, hogy miről is van szó. A nehéz sorsú gyermekek mindig elsőbbséget élveznek, anyaként egyszerűen nem tudom könnyek nélkül végignézni az apróságok nehéz sorsát. Így a beteg, vagy hátrányos helyzetű gyermekek támogatására mindig könnyebben megnyernek. Férjem orvos, anyukám súlyos betegség miatt hunyt el, ezért nyitott vagyok a testi és lelki bajokat enyhíteni kívánó szervezetek munkája iránt is. Tizenöt éve vagyok jószolgálati nagykövete a Transzplantációs Alapítványnak és csodálattal követem a tevékenységüket.”

Csisztu Zsuzsa az Egyesült Államokban, a Minnesota Egyetemen szerezte első diplomáját, és olyan csatornák regionális műhelyeinél gyakornokoskodott, mint a CBS, vagy az NBC Universal. Az itt szerzett tapasztalatainak köszönhetően a jótékonyság intézményéről is sajátos nézeteket alakított ki, hazatérve pedig fontosnak tartotta, hogy mindig jó példával járjon elő. A Sharity létrehozóival így szinte tökéletesen egymásra találtak a hazai adományozási kultúra fejlesztése iránti szándékban.  

Tudom, hogy a mai világot elsősorban a haszon mozgatja, de ebbe nem nyugodhatunk bele. Úgy is szívesen kell adnunk, ha semmit sem kaphatunk cserébe. A jótékonyság a modern társadalmak különösen fontos értéke, s ezt a Sharityn keresztül sokkal tisztábban tudom megmutatni, mint korábban, bármely más tevékenységem által. Emellett az applikáció kivitelezése is rendkívül szimpatikus volt a számomra, hiszen egy olyan virtuális térbe lépünk be, amelyben olyan szervezeteket ismerhetünk meg, és támogathatunk, amelyek valóban jó ügyekért tevékenykednek és amelyeknek óriási szükségük van a segítségünkre. A videók megtekintése révén történő adakozás pedig valóban forradalmasíthatja ezt a szektort, hiszen olyan emberek is a jó ügyek mellé állhatnak, akiknek egyébként nem lenne erre lehetőségük. Az utóbbi években jelentős előrelépést tapasztaltam a hazai adakozási kultúra fejlődése terén, amiben a Sharity szerepe is világosan látható, én mégis azt mondom, hogy tehetünk ennél többet is, és tennünk is kell” – tette hozzá Csisztu Zsuzsa, aki számára a karácsony sem igazi ünnep adakozás, vagy egy jó ügy melletti kiállás nélkül. Éppen ezért kamaszodó fiait is igyekszik a lehető legjobban bevonni a karitatív tevékenységeibe. Akik, ha most még másképp nem is, de édesanyjuk közreműködésével rendszeresen segítik a náluk rosszabb helyzetben lévő gyermekeket egy játékkal, könyvvel, vagy finom édességgel.

Fotók: Csisztu Zsuzsa

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin