Dogs on the Catwalk: jótékonyság és állatbarátság

Egy különleges esemény támogatójaként jelenhetett meg a Budapest Marriott Hotelben a Sharity applikáció. A „Dogs on the Catwalk” elnevezésű eseményen nyolc árva kiskutya vonult végig a kifutón, ellopva a showt az őket kísérő, divatos hazai márkákat viselő modellektől. Merthogy ezen a napon ők voltak az igazi sztárok, jóllehet eddigi életük során egészen másfajta tapasztalatokat gyűjthettek. Az Ürömi Duhajdombi Állatotthon lakóit többnyire igen nehéz körülmények közül mentették ki az intézmény munkatársai, sok munkával és még több szeretettel érték csak el, hogy ezen a szombat estén mindenki vágyakozva nézzen rájuk, s őket akarja örökbe fogadni.

Az esemény megálmodója, és főszervezője, Orosz Cintia elsődleges céljának ugyanis azt tűzte ki, hogy gazdira találjon a nyolc kicsi árva, ám ezen túl, a felelős állattartásra, valamint az állatmenhelyek helyzetére és támogatására is fel kívánta hívni a figyelmet. 

„Öt évvel ezelőtt szerveztem az első hasonló eseményt, akkor a születésnapom alkalmából szerettem volna boldog embereket látni magam körül, és olyan dolgot tenni, amivel sokaknak okozhatok örömöt, és jobb lesz a minket körülvevő világ – mondta megnyitó beszédében Orosz Cintia, aki már bár nagyon szeretett volna kiskutyát, ám a felelős állattartás híveként, ezt nem tudta jószívvel vállalni. Azt viszont annál inkább, hogy az árváknak maga keressen gazdát. – Most ismét színpadra állhattunk ezért a jó ügyért, és mindenkinek nagyon hálás vagyok, aki segített a megvalósításban. Ráadásul mindenki azonnal, egyetlen telefonhívásomra mondott igent.”

Az előkészületek persze nagyon sok munkát igényeltek, s nemcsak a szervezők, hanem a kedvezményezettek részéről is. A kutyusok ugyanis valóban a lehető legjobb formájukban, láthatóan jókedvűen és elégedetten álltak a reflektorok kereszttűzébe. Gondozóik szeretetteljes felkészítése és magatartása így az este sikerének is kulcsává vált.

„Bundás például a lehető legrosszabb körülmények közül, Borsodból került hozzánk, gyakorlatilag évek óta száraz kenyéren és vízen élt, nem húzta volna már sokáig mentés nélkül – beszélt a mindennapok problémáiról a Sharity-nek Szűcsné M. Adrienn az Ürömi Duhajdombi Állatotthon vezetője, aki ezzel az esettel arra is rámutatott, nemcsak a környékükön, de az egész ország területén végzik a kutyák mentését. – Százból körülbelül huszonöt érkezik a környező településekről, a többiek messzebbről. De mi úgy gondoljuk, úgy tudunk a legjobban segíteni, ha másokat is támogatunk, ezért nem figyeljük a távolságot sem. Nekünk egyébként Budapest környékén sokkal könnyebb dolgunk van, több a támogatónk, ezért a hozzánk érkező adományok jelentős részét küldjük is tovább. Oda, ahová már nem jut a figyelemből, az ország eldugott, legszegényebb régióiba.”

Az ürömi szervezet 2012-ben mentette meg az első kutyát, de csak négy évvel később, 2016-ban alakult meg hivatalosan az egyesület. A területhez tartozó kutyakiképző iskolának nagy szerepe volt abban, hogy állatvédelmi tevékenységüket évek óta finanszírozni tudják. Az Üröm, Pilisborosjenő, Solymár és Pilisszántó önkormányzatával kötött szerződés alapján az ebrendész által begyűjtött kutyákat nem altatják el, hanem náluk kapnak új reményt arra, hogy befogadó családban, boldogan élhessenek tovább.

„A helyzet sajnos romlik, aminek legfőbb okát, az ivartalanítás hiányában látjuk. Ezt a kérdést kellene minél előbb megoldani, ha ennek költségei csökkennének, már az is egy lépés lenne egy jobb világ felé. Óriási energiákat emészt fel a telep üzemeltetése, sok-sok szeretettel és jó adag hivatástudattal pótoljuk a hiányzó feltételeket. Sajnos mi sem tudunk mindenkit befogadni, ezért is örülünk minden egyes jelentkezőnek, aki nálunk keresi négylábú társát, vagy bármely más módon támogat bennünket” – összegezte véleményét Szűcsné M. Adrienn, aki akkor lenne elégedett, ha a jelenlegi tendenciák megfordulnának, vagyis évről évre kevesebb kutyát kellene menteniük.

A Sharity képviseletében dr. Bársony Farkas vezérigazgató a nézőtérről követte a bemutatót, nagykövetünk dr. Zimány Linda viszont maga is kifutóra lépett, mégpedig a 9 éves Wifivel a karjában. Felvonulásuk olyan jól sikerült, hogy több örökbefogadó szülő is jelentkezett a fehér westiért, az ő sorsa tehát hamarosan megoldódik. Természetesen nem azonnal, hiszen a folyamat időt vesz igénybe, ezt a komoly döntést nem lehet felindulásból meghozni. A kutyusnak valóban illeszkednie kell az őt befogadó család életmódjához.

„A Sharity révén jó ügyeket lehet támogatni, és ez az Ürömi Duhajdombi Állatotthon estében is így van – vázolta az applikáció által nyújtandó segítséget az esemény kapcsán dr. Bársony Farkas. – Az egyesület pillanatnyilag a kenelek speciális burkolatára gyűjt, a telepre bekerülő kutyákat ugyanis el kell különíteni a fertőtlenítés idejére, illetve amíg valamennyi oltásukat meg nem kapják és teljesen meg nem gyógyulnak. A tisztaság tehát ebben az esetben létkérdés, ami viszont könnyen mosható, vegyszereknek ellenálló burkolatot igényel. Az örökbefogadás menetét is támogatjuk, különös tekintettel azokra a kutyákra, akik most nem kerültek reflektorfénybe. Az ő sorsuk is csak akkor rendeződne megnyugtatóan, ha mielőbb gazdára lelnének.”Szombaton este, a Marriott Hotelben, egy különleges fashion show keretében, nemes cél érdekében fogott össze egy kis közösség, amelynek Orosz Cintia a motorja és éltetője. A résztvevők felelőssége azonban aligha érhet véget a jótékonyság egyszeri jóleső élményével. Az Ürömi Duhajdombi Állatotthon a hétköznapokban is várja támogatóit és örökbefogadóit. Ahogy a hasonló elvek és értékek mentén tevékenykedő különböző állatmenhelyek is, amelyek közül többnek is megtalálhatják segítségre váró aktuális jó ügyeit a Sharity applikációban.

Fotók: Dogs On The Catwalk

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin