Helen Keller Intézet

A világ egyik legrégibb jótékonysági szervezete, a Helen Keller International, amelynek története több ponton is kapcsolódik történelmi eseményekhez. Már maga a megszületése is regénybe illő, hiszen az ötletgazda George A. Kessler annak a Lusitaniának volt utasa, amelyet 1915-ben a németek megtorpedóztak és elsüllyesztettek. A „pezsgőkirályként” is ismert amerikai borkereskedő az Atlanti-óceán jéghideg vizében az életéért küzdve fogadta meg, ha túléli, vagyona nagy részét jótékonysági célra fogja fordítani. Londoni lábadozása idején, újabb sorsszerű találkozásoknak köszönhetően határozta el, a látásukat a katonai szolgálat alatt elveszített szövetséges katonák megsegítése lesz az a terület, amelyen keresztül háláját kifejezheti.

Feleségével, Cora Parsons Kesslerrel, Párizsban hozták létre az első erre szolgáló pénzalapot brit, francia és belga részvétellel. Támogatónak pedig Helen Kellert kérték fel, aki ekkor már világszerte az élet kihívásaival szembeni bátorság szimbóluma volt. Az amerikai hölgy, kétévesen veszítette el a látását és a hallását, mégis mindent megtett azért, hogy teljes életet élhessen. Kitartásának köszönhetően végül ő lett az első siket és vak diák, aki egyetemi diplomát szerzett. Tegyük hozzá, abban az időben, már az is óriási dolognak számított, ha egy nő felsőfokú tanulmányokat folytatott. A teljes elszigeteltségben felnövekvő kislány számára tanítónője, Anne Sullivan nyitotta meg a világot, igaz, hatalmas küzdelem árán. A később megjelent 12 könyvének egyikében, saját kegyetlen történetét meséli el olvasóinak.

Az alapítvány az elmúlt száz esztendőben hű maradt életre hívói szándékához, és legyőzhetetlen optimizmussal küzd az egészségügy első vonalában. Azok számára biztosít ellátást, akik a világ legelhagyatottabb és legszegényebb helyein élnek, ugyanakkor a legnagyobb szükségük van segítségre. S bár továbbra is a látáshoz kapcsolódó betegségek megelőzését tartja legfontosabb küldetésének, az alultápláltság, legújabban pedig a Covid-19 okozta problémák megoldásával is foglalkozik.

„Az egyének jóléte, valamennyiünk jólétével szorosan összefügg.” Ez volt Helen Keller ars poéticája, amelyhez egy évszázaddal később is ragaszkodnak az intézet munkatársai. S ahogy ő képes volt legyőzni az élete során felmerülő súlyos egészségügyi problémákat, éppen úgy segítenek most a kis közösségek tagjainak megtalálni az őket generációk óta sújtó szegénységből kivezető utat, amelyen később saját erejükből mehetnek majd végig. Huszonegy országban, nem kevesebb, mint 12 programot menedzselnek annak érdekében, hogy a rászorulók egészségügyi állapotában valódi és tartós javulás álljon be. Ehhez pedig nemcsak gyógyszereket és orvosokat biztosítanak, de a helyi szervekkel szoros együttműködésben infrastrukturális fejlesztésekre is gyakran fordítják az összegyűjtött adományokat. Az alapítvány munkatársai az egészséges élethez való jogot alapjognak tekintik, s úgy gondolják, enélkül senki sem hozhatja felszínre a benne rejlő tehetséget.

Egyik legfontosabb és jelenleg is futó kampányuk során az A vitamin fontosságára hívják fel a figyelmet, amelynek hiánya a kisgyermekeket védtelenné teheti a különböző, akár halálhoz is vezető fertőzésekkel szemben. A Helen Keller Intézet szerint évente több mint kétszázezer öt éven aluli gyermek halála lenne elkerülhető helyes táplálkozással vagy az A vitamin pótlásával.

A történelem később is gyakran keresztezte az alapítvány képzeletbeli útját. A World Trade Center ellen 2001. szeptember 11-én intézett terrorista támadás például a Helen Keller Intézet irodáit is érintette, s bár egyetlen alkalmazott sem sérült meg, az archívum teljes egészében megsemmisült. A 2004-es távol-keleti cunamit követően nagy mennyiségű vitamint osztottak szét a lakosság körében, és az AIDS-betegek számára is több millió dózis táplálékkiegészítőt biztosítanak. De napjaink legújabb kihívása, a Covid19-járvány sem hagyja őket tétlenül, a pandémia miatt a fejlődő országokban növekvő élelmiszerhiány, szegénység és a hiányos orvosi ellátás ellen nap mint nap felveszik a harcot. Ahogy azt a társalapító Helen Keller példája megköveteli.

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin