Híresség sztori: Gordon Hartman

A történet egy a kislányáért bármire képes édesapával kezdődött. Az üzleti életben rendkívüli sikereket elérő Gordon Hartman, 2005-ben eladta ingatlanfejlesztési cégét azért, hogy két évvel később egy vidámpark építésébe kezdhessen a texasi San Antonióban. Az akkor 12 éves Morgant akarta meglepni az ajándékkal, ám korántsem azért, hogy végtelenségig kényeztesse csemetéjét. Az ok, amiért a hatalmas vállalkozásba kezdett, valójában egy szívszorító családi drámát rejt.

Gordon és Maggie kislánya autistaként született, a szülőknek pedig nap mint nap tapasztalniuk kellett az ezzel járó nehézségeket és fájdalmakat. Amikor azt látták, hogy a gyerekek többsége nem hajlandó játszani fogyatékkal élő társukkal, úgy érezték, megszakad a szívük. Pedig nem vágytak semmi különlegesre, csakhogy az önfeledt szórakozásból fakadó örömet láthassák Morgan arcát.

A házaspár közel 34 millió dollárt áldozott a nemes cél érdekébe és három év kemény munkáját követően meg is nyithatták a teljes egészében akadálymentesített különleges vidámparkot. Merthogy Hatmanék nemcsak a saját kislányukra, de sorstársaira is gondoltak.

A történet persze nagyon sok buktatót rejtett magában. Morgan, akinek mentális kora ötéves volt a történtek idején, csak nehezen szokott hozzá az új helyzethez. Nem kis időre volt szüksége ahhoz, hogy legyen bátorsága az attrakciók kipróbálására és otthonosan érezze magát a 25 hektáros területen kialakított játszóterek, körhinták, kisvonatok és óriáskerek között.

„Először csak álldogált, nézegette a különleges attrakciókat, majd egyre közelebb ment, s végül felült egy állatra a körhintán. De mi ekkor még nem indítottuk el, csak jóval később. Nagyon lassú folyamat volt, de ma már imádja. Ráadásul ebben az esetben nem csupán a szórakozásról van szó, de arról is, hogy legyőzött valamit, amitől addig félt. A játékon keresztül igazi változást indíthattunk be nála” – mesélt egy a BBC-nek adott interjújában a kezdetekről Gordon Hartman.

A folytatás azonban még ennél is szebb, hiszen nemcsak a fiatal lány, de sok más sorstársa életét is megváltoztatta a kezdeményezés. A park amely a Morgan csodaországa ( Morgan’s wonderland) nevet kapta, ugyanis minden fogyatékossággal élő előtt nyitva áll. A 2005. szeptember 27-én létrehozott Gordon Hartman Családi alapítvány pedig az elmúlt több mint 15 év alatt több mint 600 speciális igényű közösséget szolgáló nonprofit szervezetet támogatott. A nem mindennapi kaland során a házaspár igazi áldásként fogta fel, hogy megtalálták az utat leányuk fejlesztése, szükségleteinek kielégítése s ezáltal boldogsága felé. Sok család azonban nem képes hasonló hihetetlen vállalkozásra, ezért az általuk kifejlesztett kreatív módszereket valamennyi hozzájuk forduló rászorulóval megosztják.

Morgan csodaországa ma már sokkal több mint egyszerű vidámpark, hiszen a fogyatékkal élők számára nemcsak számos sportlehetőséget alakítottak ki a területen, de oktatási, fejlesztési, és közösségi programokat is napi rendszerességgel szerveznek. A Hartman házaspár áldozatos szeretete így vált az elfogadás és a remény szimbóluma. Nemcsak Texas, de az Egyesült Államok szinte valamennyi fogyatékossággal élő embere számára.

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin