Illés Fanni éremért megy Párizsba

A paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok paraúszó, sokak méltán nagy példaképe, Illés Fanni, már a párizsi ötkarikás játékokra készül. A Vasas SC sportolója évek óta erősíti a Sharity nagyköveti csapatát, egyedi életútjával keresve sem találhattunk volna nála hitelesebb személyt a jó ügyek képviseletére. 

Illés Fanni a számára mindennapos, másoknak vélhetően embert próbáló nehézségekből, kudarcokból és „másságából” páratlan sportolói karriert épített, majd az anyaság kihívásaival is bátran nézett szembe. Az ehhez szükséges erőt szüleitől kapta, akik az orvosi tanácsok ellenére, a végsőkig küzdöttek a lábak nélkül, sérült kezekkel, halva született gyermekükért. A sors csodálatos ajándékaként Fanni 2022. júliusában egy egészséges kisfiúnak, Mórnak adott életet. Pedig sokan most őt próbálták pontosan úgy visszatartani a gyermekvállalástól, ahogy korábban édesanyját kislánya megtartásától és felnevelésétől. Az élet azonban anyát és lányát igazolta. 

A családomra szerencsére a legnehezebb pillanatokban is számíthatok, még akkor is, amikor senki nem ért egyet velem, s nem értik a döntésem okait – jelentette ki Illés Fanni, aki a sportegyesület kiválasztásával is egy támogató, összetartó közösségbe került, az angyalföldi klub vezetői, családjához hasonlóan sziklaszilárdan segítik céljai megvalósításában. Most éppen a 2024-es párizsi paralimpiára való felkészülésben, amely ismét komoly kihívás a számára. Ám ezúttal egészen más miatt, mint korábban. – A visszatérés egyáltalán nem megy könnyen, bár a paralimpiai részvételemet, ami az idei évre a legfontosabb célkitűzésem már sikerült biztosítanom. Elsősorban az élsport, amit nehezen tudok összeegyeztetni az anyasággal, de ezzel nem vagyok egyedül. Úgy gondolom, hogy a gyermeket vállaló versenyzőket sokkal jobban kellene támogatni. Edzőm és párom, Szabó Álmos végig bízott bennem, de azt is megmondta volna, ha nincs esélyem. Párizsba címvédőként utazom, tehát szeretnék a dobogó legmagasabb fokára felállni, de úgy gondolom, bármelyik éremmel elégedett lennék a pillanatnyi helyzetben.

Fanni saját példáján tapasztalta meg, milyen jó hatása van egy fogyatékossággal élő kisgyermekre a sportnak, azon belül is az úszásnak. Azon túl, hogy a műláb korábbi, rendszeres használata miatt kialakult gerincferdülését sikeresen korrigálta, a személyiségét is fejlesztette. Az úszás nélkül talán még ma is a saját kis zárt világában élne, félénkségét a sportnak köszönhetően tudta legyőzni. Éppen ezért az ismerősei által korábban számára alapított Arany Pillangó Alapítvány okiratait is úgy szeretné módosítani az ötkarikás játékokat követően, hogy az ne csak az ő, hanem a Vasas SC-ben úszó valamennyi fiatal parasportoló felkészülését segíthesse. A végső cél ugyanis nem más, minthogy egyszer belőlük is paralimpiai bajnok váljon. Vagy legalábbis a korábbinál kiegyensúlyozottabb, elégedettebb és boldogabb ember. 

Illés Fanni számára nagyon fontos, hogy segítsen másokon. A Sharity csapatához azért csatlakozott, hogy ezt minél szélesebb körben megtehesse, s így egy újabb területen léphessen túl a komfortzónáján.

„Csisztu Zsuzsi révén ismertem meg az applikációt, s nem kellett sokat győzködnie az innovatív kezdeményezés hasznosságáról – beszélt a Shariyvel való első találkozásáról Illés Fanni. – Nagyon tetszett, hogy pénz nélkül, reklámok megtekintésével is lehet másokon segíteni, hiszen sokszor a nehezebb körülmények között élőkben van a legnagyobb jószándék. Ugyanakkor azt is szeretem tudni, hová kerül a támogatásom, ezen a téren picit bizalmatlan vagyok. Legutóbb a kisfiam még nagyon jó állapotban lévő, kinőtt cipőit küldtem el rászoruló családoknak, ám előtte megbizonyosodtam arról, hogy valóban hozzájuk kerül az adomány. A Sharity esetében az átláthatóság is maximálisan garantált, így időt és energiát is spórolhatok az applikáció használatával, amely révén az Arany Pillangó Alapítvány éppúgy szélesítheti a támogatói körét, valamint ismertségét, mint bármelyik más szervezet.

A Sharity alapítói nem titkolják, hogy a konkrét segítségnyújtáson túl, a hazai adakozási kultúrát is fejleszteni szeretnék. Illés Fanni fejében is hasonló gondolatok járnak, amikor a fogyatékossággal élők hazai helyzetéről, megítéléséről kérdezik. S bár sporteredményei miatt ma már az ismert és népszerű emberek közé tartozik, nem feledi azokat a nehézségeket, rosszalló megjegyzéseket és bántó pillantásokat, amelyekkel korábban oly gyakran találkozott. S amely a nála kevésbé sikeres sorstársait azóta is kíséri. Éppen ezért, szerinte elkerülhetetlen a szemléletváltás, s ő mindent megtesz azért, hogy hangja lehessen a fogyatékossággal élők nem kicsi táborának.

„Az utóbbi években azért tapasztalható némi javulás ezen a téren, de még messze nem járunk ott, ahol kellene – tudtuk meg a Vasas SC paralimpiai bajnokától. – Sajnos nem csak a mindennapi életben, de a sportban is hátrányos helyzetben vagyunk, pedig ugyanazt a munkát végezzük el nap mint nap, amit adott esetben ép társaink. Mégsem részesülünk hasonló erkölcsi és anyagi megbecsülésben, és a lehetőségeink is sokkal szűkösebbek. Toleránsabb, megértőbb társadalmat kell építeni magunk körül, amelyben a fogyatékossággal élők éppúgy megtalálják a helyüket, ahogy mindenki más is.”

Illés Fanni, aki a Sharity nagyköveteként az állatok, a kisgyermekek és a hátrányos helyzetű családok érdekeit szeretné képviselni a parasportolóké mellett, eleinte úgy gondolta, az élet valamilyen formában majd kárpótolja fogyatékosságáért. Mára azonban másképp véli. Nincs miért kárpótlást követelnie. Mindene megvan a boldogsághoz.

Fotók: Vasas SC/Vasas Attila és Illés Fanni

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin