Kedvesség Világnapja

Minden év november 13-án ünnepeljük a kedvesség világnapját. A Japánból, 1997-ben indult mozgalom mára világméretűvé nőtte ki magát World Kindness Movement néven. Az esemény apropójából az évvégén sorra látnak napvilágot azok a toplisták, amelyeken a földkerekség legadakozóbb kedvű sztárjait összesítik. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk arra, mely nevek tűnnek fel a leggyakrabban, s ebből magunk is felállítottuk az érző szívű celebek top3-as listáját.

A dobogó legmagasabb fokán, egyértelműen egy hölgy áll, mégpedig Angelina Jolie. A háromszoros Golden Globes nyertes, Oscar díjas színésznő már-már élethivatásának tekinti a jótékonykodást, szinte minden mást ennek rendel alá. A világ egyik legszebb asszonyának tartott sztár évtizedek óta harcol a szegénység elleni küzdelem frontvonalában, de a természet és az állatok védelme is fontos a számára. Utóbbi kapcsán lett hűséges barátja dr. Jane Goodallnak személyesen, majd a franciaországi Jane Goodall Intézet tagjai sorába is belépett. Jószolgálati nagykövetként rendszeresen felemeli hangját a menekültek érdekében, s ezen tevékenységét 2001 óta az ENSZ keretein belül, hivatalosan is végzi. Rendszeres látogatója a menekülttáboroknak, Sierra Leonéban, Tanzániában, Kambodzsában, Ruandában, Haitin és Pakisztánban egyaránt a legnagyobb örömmel és tisztelettel fogadták a színésznőt, aki minden egyes alkalommal saját maga fizeti a misszióival kapcsolatos valamennyi költségét.

Brad Pittel közös alapítványa az AIDS és a szegénység elleni küzdelmet tűzte ki céljául, amelynek anyagi bázisát egy meglehetősen egyedi akcióval alapozták meg. Ikreik, Knox és Vivienne születésekor, a fényképek jogát 14 millió dollárért adták el, s ez az összeg az utolsó fillérig az alapítvány humanitárius akcióit szolgálta. Angelinát a nők elleni erőszak sem hagyja hidegen, 2018-ban több mint egymillió eurót adományozott erre a célra, a mozivilágot megrengető zaklatási botrányok kellős közepén, valamint a #MeToo kampány melletti kiállásaként.

A képzeletbeli ezüstérmet joggal akaszthatnánk Cristiano Ronaldo nyakába, akit 2016-ban a földkerekség legadakozóbb sportolójának választottak.  A híres futballista esetében nehéz összesíteni a célokat, amelyeket nagylelkűen támogat olyan sok van belőle. A koronavírus járvány kezdetekor például egymillió euró értékben vásárolt felszerelést a portugál kórházak intenzív osztálya számára. Az ötszörös aranylabdás játékos az igen nehéz 2020-as évben sem hagyott fel az adakozással. Miután elfogadta az ötven százalékos fizetéscsökkentést, a számára megítélt jutalmak nagy részét jótékonysági célokra ajánlotta fel, s erre buzdította társait is. S bár rendszeres véradó és előszeretettel támogatja a háborútól sújtott térségeket, leginkább a gyermekek sorsáért aggódik, 2015 óta tevékenykedik a Save the Children nevű szervezet nemzetközi nagyköveteként. Talán kevesen tudják, de négy évvel ezelőtt Böjte Csaba erdélyi árváinak is nagyobb összeget ajándékozott.

A dobogónk harmadik fokára Leonardo DiCaprio léphet fel, aki leginkább a föld megmentése érdekében használja nevét és ismertségét. No és megkeresett vagyonának egy részét is. Köztudottan ő Hollywood legelhivatottabb zöld aktivistája, aki 1998 óta veszi ki részét a globális felmelegedés elleni harcból. A Titanic sztárja hosszú évek várakozása és számtalan mesteri alakítását követően 2016. február 28-án nyerte el első Oscar-díját, amelynek átadását is arra használta fel, hogy a klímakatasztrófa közeledésére hívja fel a világ figyelmét.

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin