Németh Kristóf is a Sharity nagykövete lett

A művész szerint felelősek vagyunk szűkebb környezetünkért

Németh Kristóf személyében a magyar színházi élet újabb közkedvelt egyénisége csatlakozott a Sharity nagyköveteihez. A kiváló színművész döntésében nagy szerepe volt annak, hogy egyik legjobb barátja és pályatársa, Csonka András is aktívan népszerűsíti az átláthatóságot egyik legfontosabb erényének tartó mobil jótékonysági applikációt. A Fórum Színház igazgatója, a „Drága örökösök” és a „Keresztanyu” sztárja, ugyanis nagyon fontosnak tartja a személyes kötődést, s ezt akkor is igyekszik szem előtt tartani, amikor adakozásra kerül sor.

„Úgy gondolom, elsősorban a szűkebb környezetünkért, a családunkért és a barátainkért vagyunk felelősek – beszélt a jótékonysággal kapcsolatos gondolatairól Németh Kristóf. – Szerintem mindig van olyan ismerősünk, aki segítségre szorul és ezt bizony észre is kell vennünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne állnék én magam is jelentős ügyek mellé, ám a szeretteim mindig elsőbbséget élveznek. Vagy mondjuk a munkatársaim. A Fórum Színház igazgatójaként például az volt a dolgom a pandémia idején, hogy megőrizzük a munkahelyeket, ami szerencsére sikerült is. Mint ismert ember, természetesen én is számtalan segélykérő levelet kapok, amelyek közül szinte lehetetlenség választani, ráadásul semmit nem tudok ezekről az esetekről. Talán emiatt is mondtam olyan gyorsan igent a Sharity, azon belül is Bálint Antónia megkeresésére, hiszen ezzel az applikációval nyugodt lélekkel választhatok ki egy számomra kedves célt, biztos lehetek abban, hogy jó helyre kerül az adományom.”

Az átláthatósággal kapcsolatban, amely Kristóf számára igen fontos érv volt a Sharity mellett, a színművész megemlítette, hogy sokszor nem is a csalások, hanem a hozzá nem értés jelenti a legnagyobb problémát. Több olyan kezdeményezéssel is találkozott, amely a legjobb szándék ellenére sem tudott hasznossá válni, a szervezők hiányos adózási, könyvelési, szervezési vagy éppen logisztikai ismeretei miatt. Szerinte a segítségnyújtás is egy komoly szakma, amelynek megvannak az alapszabályai és előírásai, amelyeket be kell tartani.

Természetesen Németh Kristófot is sok jótékonysági rendezvény házigazdájaként láthattuk már, de mindig arra törekszik, hogy valamilyen személyes kapcsolódási pontot is találjon a támogatott üggyel. A közelmúltban például egy olyan eseményen vett részt, amelynek bevételével a koraszülöttek mentését támogatták.

„Bevallom, ez az egyik szívügyem, talán azért, mert magam is koraszülött voltam – tette hozzá Németh Kristóf. – De egyébként is szívesen segítek a gyerekeken, a családom ugyanis mindig kifejezetten gyermekbarát volt. Kétgyermekes szülőként pedig ma már ez az a probléma kör, amelyet a leginkább át tudok érezni. Az apróságok kiszolgáltatottságánál, tehetetlenségénél szinte semmi sem tud jobban meghatni. Előttük az élet, nekünk pedig az a feladatunk, hogy mindent megtegyünk az értelmes és biztonságos jövőjük megteremtése érdekében. Egyébként a Sharity applikáció engem abban is segít, hogy a saját gyermekeimnek példát mutassak, hiszen a nagyobbik fiam a mobil telefonján pénz nélkül is adakozhat. Szerintem nem lehet elég korán kezdeni a jó ügyek, a mások megértése iránti fogékonyságra nevelést.”

Németh Kristóf úgy gondolja, sok a jószándékú ember a környezetében, ám sokszor ők sem rendelkeznek kellő ismeretekkel a hatékony segítségnyújtáshoz. Ráadásul az egyéni kezdeményezések sem mindig célszerűek, együtt, közösen, nagyobb eredményeket lehet elérni. Mondjuk a Sharity jól megszervezett csatornáin keresztül, amelyeken át az apró adományok is többet érnek, amint összeadódnak. „Felelőssek vagyunk önmagunkért és azért a jövőért, amelyet gyermekeink számára építünk. Ez utóbbinak része kell, hogy legyen az a személyes példamutatás is, amellyel a mindennapjainkat éljük. Minden családban vannak olyan eszközök, tárgyak, ruhák, játékok, amelyek sok embernek okozhatnának még örömet, csak gondolnunk kellene a lehetőségre. Most az ukrán háború kapcsán mi is fontosnak tartottuk, hogy lépjünk, de amikor a Mikulásgyár nyitja a kapuit, akkor is az elsők között vagyunk az adományainkkal. A gyermekeinknek már most meg kell tanulniuk, hogy igenis fontos dolog az együttérzés és a segítségnyújtás, s az életük részévé kell tenni ezeket az apró, mégis jelentős gesztusokat. A Sharity révén most könnyebben tudom nekik is megmutatni ennek egy modern és gyors útját.” – összegezte Németh Kristóf a jótékonysággal és a Sharityvel kap

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin