A Global citizen sztori

A koronavírus-járvány világszerte rávilágított arra a tényre, hogy a krízishelyzetek a rászorulókat még elesettebbekké teszi. Sőt, az oltások tekintetében a fejlett és a fejlődő országok között feszülő különbségek is mélyülnek. Ezt ismerte fel a „Global Citizen”, amely olyan elkötelezett állampolgárok mozgalma, amely a közösségek hangjának erejével tervezi, hogy 2030-ra világszerte megszünteti a szélsőséges szegénységet. Ambiciózus terv, sőt meglehetősen idealista, ám ennek ellenére egyre nagyobb támogatottsággal bír a fejlődő országok ismertebb személyiségeinek körében.

A nemzetközi érdekképviseleti szervezet idén tavasszal egy világméretű helyreállítási tervet indított, amelynek célja, hogy a COVID-19 járvány valóban mindenki számára véget érjen és ezzel a globális fellendülést segítsék. Az egy esztendőn át tartó kampány és rendezvénysorozat május 9-én a szervezet YouTube csatornáján közvetített jótékonysági koncerttel indult, amely olyan ismert sztárokat vonultatott fel, mint Jennifer Lopez, a Foo Fighters, H.E.R, Eddie Vedder, valamint Selena Gomez, Ben Affleck, vagy Sean Penn.  Az akció célja a járvány megállításán túl, hogy véget vessen az éhségnek, mindenki számára biztosítsa a tanulás lehetőségét, megvédje bolygónkat a klímakatasztrófától és a föld valamennyi lakója számára egyenlő jogokat biztosítson.

Az első lépés azonban mindenképpen a koronavírus-járványhoz köthető, a szervezet ezért valamennyi fejlődő ország kormányát arra hívja fel, hogy oltások biztosításával segítse a szegényebb régiók védekezését. Horvátország, Franciaország, Portugália és Spanyolország már igennel felelt a kérésre, és segítségükkel 9 millió vakcinát különítettek el erre a célra az európai összefogás nevében.

„A vírus bárhol is kap újból erőre, az mindenki számára veszélyes lesz, ezért az a célunk, hogy egyesítsük a világ vezetőit, művészeit, filantrópjait, valamint az üzleti élet befolyásos személyiségeit a COVID-19 legyőzése, majd pedig az igazságosabb újraindítás szellemében” – nyilatkozta a kezdeményezéssel kapcsolatban Hugh Evans, a Global Citizen alapítója és vezérigazgatója. A szervezet azonban a számtalan támogató ellenére is kevés lenne önmagában, ezért a WHO által elindított ACT-Accelerator programmal is együttműködik, amely a COVID-19 tesztek, kezelések és oltások fejlesztésével és annak igazságos elosztásával kívánja úrrá lenni a helyzeten. Ehhez azonban pénz kell, nem is kevés, a szervezők szerint ugyanis még mindig több mint 22 milliárd dollárra van szükség ahhoz, hogy legalább 2 milliárd adag oltás, valamint az orvosi beavatkozásokhoz szükséges eszközök a legszegényebb országok számára is elérhetőek legyenek 2021 végéig. A Global Citizen éppen ezért arra is felszólítja a gazdag országokat, hogy a felesleges adagokat minél előbb ajánlják fel a rászorulóknak.

Az oltás és az orvosi kezelések azonban csak egy része a problémának, a szervezet szerint ugyanis a járvány közvetlen következményeként az éhezők szám is megduplázódott, ezért az élelemiszer-pazarlás ellen is határozottan felemeli hangját. De hasonló a helyzet az oktatás terén is, a pandémia csak súlyosbította azon régiókban az iskolába járást, ahol eddig sem volt könnyű feladat annak megoldása. Szegénysorú gyermekek milliói szorultak ki teljesen a rendszerből, mivel az otthonukból lehetetlen az online órákba bekapcsolódni. Ennek megoldására is a kormányok, a jólmenő cégek és az adományozásra hajlandó polgárok segítségét kéri a Global Citizen mozgalom.

A nyitókoncerten ugyan személyesen nem vettek részt, ám a februárban meghirdetett program támogatói közé tartozik Billie Eilish, a Coldplay, Hugh Jackman, Idris &Sabrina Elba, a Jonas Brothers, Miley Cyrus, vagy a SuperM is, a politikusok és kormányfők sorát nem is említve.

A kampány következő állomása szeptember 25-én egy újabb élőadás lesz, amelybe a világ minden tájáról kapcsolódnak majd be a támogatók és a résztvevők. Egy hónappal később, október 30-án és 31-én pedig Rómában, a G20 csúcstalálkozón mutatják be a világ vezetői előtt ambiciózus tervüket. Ám addig is hangsúlyozzák a világ polgárainak erejét, akik az akció támogatásával, bárhol is éljenek a földön, hatékonyan hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a döntéshozók meghallják hangjukat.

A kampányindító Global Citizen VAX élőadásának felvételét, amelyen Jennifer Lopez édesanyjával is énekel itt tekinthetik meg: https://www.globalcitizen.org/fr/media/vaxlive/

Oszd meg a cikket

Share on twitter
Share on linkedin